Natuurlijk wilt u dat uw kind het fijn heeft op school. De keuze voor een middelbare school is dan ook belangrijk en ook spannend. In onze regio, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, zijn er veel middelbare scholen. Hoe maakt u dan uw keus?

 

Voor de kerstvakantie krijgt u van de basisschool het voorlopige basisschooladvies van uw kind. Bij dit advies zit een lijst met scholen waar ze het niveau van uw kind aanbieden. Uit deze scholen kunt u dus kiezen.

Let op: de data van de procedure zijn gewijzigd.

Scholenwijzer

De gemeente Den Haag heeft, om u te helpen met uw schoolkeuze, een website gemaakt, de Scholenwijzer. Hierop staan alle middelbare scholen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. U kunt op de website op verschillende manieren zoeken naar een geschikte school, bijvoorbeeld op afstand van uw huis en/of op schoolsoort, niveau of andere eigenschappen.

U kunt uw favoriete scholen selecteren en printen, dan heeft u de informatie bij de hand.

 

Open dagen

Vanwege de landelijk lockdown, hebben de schoolbesturen helaas moeten besluiten dat er dit schooljaar geen fysieke open dagen kunnen zijn, van 4 januari t/m 12 februari. Dit betekent voor u en uw kind dat u niet langs kunt gaan bij middelbare scholen voordat u uw kind gaat aanmelden vanaf 13 februari 2021. We hebben wel de periode van aanmelden verschoven, zodat u langer de tijd heeft om de scholen digitaal te bekijken.

We snappen dat dit heel vervelend is, maar het kan helaas niet anders. Op de scholenwijzer en de websites van de scholen vindt u veel informatie over de scholen en in veel gevallen ook online activiteiten om de school te leren kennen. De websites van alle scholen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk vindt u op de scholenwijzer.

Website van scholen

Als u uw favoriete scholen gevonden heeft op de Scholenwijzer, kunt u ook nog kijken op de websites van de scholen zelf. Hier vindt u veel meer informatie over de school en wat zij bieden. Ook proeft u vast een beetje van de sfeer van de school.

Belangrijke informatie speciaal voor u vindt u vaak onder een kopje zoals 'groep 8' of 'toelatingsbeleid' of 'aanmelden'. Hier vertellen de scholen welke niveaus (basisschooladvies) op de school terecht kunnen, hoeveel plekken ze hebben en of ze voorrangregels hanteren.

 

Elke middelbare school mag bepaalde leerlingen voorrang verlenen. Dit doen ze op het moment dat zij meer aanmeldingen krijgen voor de brugklas dan dat ze plekken hebben. Er zijn drie groepen leerlingen die voorrang kunnen krijgen. De middelbare school bepaalt zelf welke van de drie zij hanteren.

 

De middelbare school mag voorrang verlenen aan:

1.leerlingen die al een (half-/stief-) broer of zus op de school hebbben,

2. leerlingen van wie een ouder op de school werkt;

3. de middelbare Montessori- en Daltonscholen mogen voorrang verlenen aan leerlingen van Montessori- en/of Dalton basisscholen. De middelbare Vrij School mag voorrang verlenen aan leerlingen van de (basis-) Vrije Scholen.

 

Let op: de voorrangsregels gelden alleen voor de school van eerste keuze en alleen in de eerste periode.

Bij het aanmelden van uw kind kunt u aangeven welke voorrangsregels voor uw kind gelden, maar de middelbare school bekijkt vervolgens of dit klopt.

 

Andere regio

U kunt er ook voor kiezen om uw ind(ook) in een andere regio aan te melden. Kijk dan op de pagina Aanmelden in een andere regio.