Natuurlijk wilt u dat uw kind het fijn heeft op school. De keuze voor een middelbare school is dan ook belangrijk en ook spannend. In onze regio, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, zijn er veel middelbare scholen. Hoe maakt u dan uw keus?

 

Voor de kerstvakantie krijgt u van de basisschool het voorlopige basisschooladvies van uw kind. Bij dit advies zit een lijst met scholen waar ze het niveau van uw kind aanbieden. Uit deze scholen kunt u dus kiezen.

Scholenwijzer

De gemeente Den Haag heeft, om u te helpen met uw schoolkeuze, een website gemaakt, de Scholenwijzer. Hierop staan alle middelbare scholen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. U kunt op de website op verschillende manieren zoeken naar een geschikte school, bijvoorbeeld op afstand van uw huis en/of op schoolsoort, niveau of andere eigenschappen.

U kunt uw favoriete scholen selecteren en printen, dan heeft u de informatie bij de hand.

De Scholenwijzer wordt vernieuwd! Om nog beter aan te sluiten bij wat u en uw kind nodig hebben om een goede school te kiezen, zijn we de Scholenwijzer aan het vernieuwen. En hierbij kunnen we uw mening goed gebruiken! Dus heeft u ideeën wat goed werkt, of wat beter kan op de Scholenwijzer? Vul dan de vragenlijst van de gemeente Den Haag in. Scan de QR code hier rechts, of klik op onderstaande link:

 

Vragenlijst Scholenwijzer

QR_code_QRML3KS

Website van scholen

Als u uw favoriete scholen gevonden heeft op de Scholenwijzer, kunt u ook nog kijken op de websites van de scholen zelf. Hier vindt u veel meer informatie over de school en wat zij bieden. Ook proeft u vast een beetje van de sfeer van de school.

Belangrijke informatie speciaal voor u vindt u vaak onder een kopje zoals 'groep 8' of 'toelatingsbeleid' of 'aanmelden'. Hier vertellen de scholen welke niveaus (basisschooladvies) op de school terecht kunnen, hoeveel plekken ze hebben en of ze voorrangregels hanteren.

 

Elke middelbare school mag bepaalde leerlingen voorrang verlenen. Dit doen ze op het moment dat zij meer aanmeldingen krijgen voor de brugklas dan dat ze plekken hebben. Er zijn drie groepen leerlingen die voorrang kunnen krijgen. De middelbare school bepaalt zelf welke van de drie zij hanteren.

 

De middelbare school mag voorrang verlenen aan:

1.leerlingen die al een (half-/stief-) broer of zus op de school hebbben,

2. leerlingen van wie een ouder op de school werkt;

3. de middelbare Montessori- en Daltonscholen mogen voorrang verlenen aan leerlingen van Montessori- en/of Dalton basisscholen. De middelbare Vrij School mag voorrang verlenen aan leerlingen van de (basis-) Vrije Scholen.

 

Let op: de voorrangsregels gelden alleen voor de school van eerste keuze en alleen in de eerste periode.

Bij het aanmelden van uw kind kunt u aangeven welke voorrangsregels voor uw kind gelden, maar de middelbare school bekijkt vervolgens of dit klopt.

 

Open dagen

Na de kerstvakantie kunt u de middelbare scholen bezoeken. Er worden open dagen en informatieavonden georganiseerd. Zo kunt u, met uw kind, nog beter de school leren kennen en de sfeer proeven. Probeer naar meerdere scholen te gaan. Dan kunt u goed vergelijken en uw voorkeurslijst nog beter invullen.

Let op: gezien de situatie rond het coronavirus zullen dit jaar open dagen en informatieavonden waarschijnlijk wat anders zijn dan andere jaren. Houdt daarom de scholenwijzer en de websites van scholen goed in de gaten.

 

Andere regio

U kunt er ook voor kiezen om uw school (ook) in een andere regio aan te melden. Kijk dan op de pagina Aanmelden en toelaten