Passend onderwijs
Wat is passend onderwijs en hoe werkt het?
Sommige leerlingen hebben op de middelbare school extra ondersteuning nodig. Daarom kijken basisscholen al in groep 8 welke hulp er nodig is. Ook praten zij met ouders over de mogelijkheden op de middelbare school. Soms is het handig om vóór de aanmelding samen met deskundigen te bespreken welke ondersteuning nodig is. De basisschool mag vóór de aanmelding alleen met uw toestemming gegevens delen.
Soorten ondersteuning
Er zijn drie soorten ondersteuning op de middelbare school
De basisondersteuning is voor een groot deel van de leerlingen die hulp of begeleiding nodig hebben. zoals huiswerkbegeleiding of ondersteuning bij dyslexie.
Is andere hulp nodig, dan kan de middelbare school extra ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij leerproblemen of gedrag. Ook het praktijkonderwijs en vmbo met leerwegondersteuning vallen onder extra ondersteuning.
Voor leerlingen die meer hulp nodig hebben bestaat diepteondersteuning, zij gaan naar voortgezet speciaal onderwijs (vso).
Schoolondersteuningsprofiel
Elke middelbare school heeft een plan waarin staat welke hulp ze bieden. Dit heet het schoolondersteuningsprofiel. Hierin staat welke basis- en extra ondersteuning ze bieden. Scholen voor speciaal onderwijs (vso) beschrijven de diepteondersteuning die ze geven.
Een ondersteuningsprofiel is te vinden op de website van de school. Alle schoolondersteuningsprofielen samen zijn te vinden op de website van het Samenwerkingsverband Zuid-Holland West.
Maatwerk voor leerlingen die ondersteuning nodig hebben
Heeft uw kind praktijkonderwijs of leerwegondersteuning (lwoo) nodig? De basisschool bespreekt dit dan met u. Ze onderzoeken of uw kind hiervoor in aanmerking komt. Deze voorwaarden liggen vast in de wet.
Leerlingen met een vmbo-advies met leerwegondersteuning (lwoo) of een advies praktijkonderwijs
Bij het praktijkonderwijs of vmbo met leerwegondersteuning bepaalt het schooladvies niet of een leerling wordt toegelaten. Dit doet het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs met een toelaatbaarheidsverklaring of aanwijzing. De basisschool vraagt vóór het aanmelden advies aan het samenwerkingsverband met een preadvies. Een groep deskundigen beoordeelt dit. Hiervoor moet u toestemming geven. Zo is vóór aanmelding al duidelijk of uw kind kan aanmelden bij een praktijkschool of bij een school die leerwegondersteuning heeft.
Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte
Als uw kind extra ondersteuning nodig heeft, anders dan praktijkonderwijs of lwoo, vraagt de basisschool een advies extra ondersteuning aan. Dit is nodig om vóór aanmelding een duidelijk beeld te krijgen van welke hulp nodig is. Een groep deskundigen beoordeelt de aanvraag. Hiervoor moet u toestemming geven. Als een leerling na aanmelding niet toegelaten wordt op de eerste middelbare school, volgt een maatwerktraject. Zo worden leerlingen naar een passende plek begeleid door de middelbare scholen, het SWVZHW en BOVO.
Wat gebeurt er als u geen toestemming geeft?
Als u geen toestemming geeft om gegevens te delen kan dit gevolgen hebben zoals:
- De middelbare school kan na de aanmelding alsnog om extra informatie vragen;
- Uw kind kan geen gebruik maken van het maatwerktraject en krijgt geen extra begeleiding;
- Zonder een onderzoek naar intelligentie of sociaal emotioneel onderzoek kan uw kind geen lwoo krijgen, ook als dat wel nodig is.