close icon-arrow-right icon-arrow icon-file icon-link icon-heart icon-mouse icon-linkedin icon-twitter icon-facebook icon-search icon-heart icon-mouse icon-computer
BOVO ouders | Start schooljaar

Start van het schooljaar

Uw kind gaat volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs. Dit is een belangrijke stap. De basisschool helpt u hierbij. Maar u moet zelf ook iets doen. U zoekt met uw kind een geschikte middelbare school en meldt uw kind hier aan. U ziet hier u welke stappen voor u belangrijk zijn.

Het is belangrijk dat uw kind naar een school gaat die bij hem of haar past. De schoolbesturen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk hebben afspraken gemaakt over de overstap. Die zijn vastgelegd in de BOVO-procedure. De meeste basisscholen houden in groep 8 een informatieavond voor de ouders van schoolverlaters. Hier hoort u wat de procedure inhoudt. De basisschool vertelt wat zij doen voor de overstap van uw kind naar de middelbare school en wat u moet doen.

Een school die past bij het advies

In het kort: in groep 8 krijgt uw kind het basisschooladvies. Dit geeft aan op welk niveau uw kind op de middelbare school terecht kan. De basisschool maakt voor elk kind ook een onderwijskundig rapport. Daarin staat wat uw kind goed en minder goed kan en wat het nodig heeft op het vervolgonderwijs. Daarnaast maakt elke leerling een eindtoets in groep 8. Het schooladvies én de eindtoets zijn belangrijk voor toelating op een middelbare school. U kunt uw kind op meerdere scholen aanmelden.

Passend Onderwijs

Heeft u kind op school extra hulp nodig? Voor leerlingen met behoefte aan extra ondersteuning is er Passend Onderwijs. De basisschool vertelt u welke ondersteuning zij adviseren. Ze zetten dit in het onderwijskundig rapport. U mag zelf ook uw mening geven over de hulp die uw kind hulp nodig heeft. Deze komt ook in het onderwijskundig rapport. De middelbare school weet dan hoe ze uw kind het beste kunnen helpen.

Voor deze leerlingen is een iets andere route. Hierover leest u meer op de pagina Passend Onderwijs voor uw kind op deze site. Meer informatie staat ook in de BOVO-folder ‘Naar de middelbare school met Passend Onderwijs in regio Haaglanden’ en op passendonderwijs.nl.