close icon-arrow-right icon-arrow icon-file icon-link icon-heart icon-mouse icon-linkedin icon-twitter icon-facebook icon-search icon-heart icon-mouse icon-computer
Klik HIER voor het overzicht met beschikbare plekken op de middelbare scholen
BOVO | Plaatsing in een brugklas

Plaatsing in een brugklas

Een vo-school bepaalt in welke brugklas een leerling geplaatst wordt, zolang recht wordt gedaan aan het basisschooladvies.

 • Meervoudig basisschooladvies
  De vo-school mag een leerling met meervoudig basisschooladvies plaatsen in een homogene brugklas van het laagste of het hoogste niveau of in een heterogene brugklas. Een voorbeeld: een leerling met het advies vmbo TL/havo kan geplaatst worden in een brugklas vmbo TL, een brugklas vmbo TL/havo of brugklas havo.
  Let op: als de vo-school alleen het hoogste onderwijstype van het meervoudig advies in huis heeft, dan is de vo-school niet verplicht de leerling te plaatsen.Een voorbeeld: een leerling met het advies vmbo kader/TL hoeft niet toegelaten te worden op een vo-school die vmbo TL, havo en vwo aanbiedt.
 • Enkelvoudig basisschooladvies
  Bij een enkelvoudig basisschooladvies mag de vo-school de leerling plaatsen in een heterogene brugklas waar het enkelvoudige advies het laagste of het hoogste niveau is. Een voorbeeld:een leerling met het advies vmbo TL kan geen plaats krijgen in een brugklas vmbo kader/TL, TL of vmboTL/havo.
 • Heterogene brugklas
  Wanneer een vo-school een heterogene brugklas heeft, mag deze een aangemelde leerling met een enkelvoudig advies op het laagste niveau van deze brugklas niet weigeren. Een voorbeeld: een vo-school biedt als laagste onderwijsniveau vmbo TL/havo aan. Een leerling met een enkelvoudig vmbo TL-advies mag in dit geval niet worden geweigerd.